Korparna


ravens-korparna-kuzgunlar
Ravens-Korparna-Kuzgunlar

''Felaketler insanların en beklemediği anda olur.''
Agne ( Reine Brynolfsson )

Ravens / Korparna (Kuzgunlar), Tomas Bannerhed'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan, Jens Assur'un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Agne rolüyle Reine Brynolfsson, Gärd rolüyle Maria Heiskanen, Klas rolüyle Jacob Nordström, Veronika rolüyle Saga Samuelsson, Krister rolüyle Peter Dalle, Carsten rolüyle Jens Jørn Spottag, Alvar rolüyle Roger Storm, Göran rolüyle Gösta Viklund ve Pelle Bula rolüyle Max Vobora'nın yer aldığı 2017 İsveç yapımı dram, gerilim filmidir.

ravens
Ravens

korparna
Korparna

İsveçli ödüllü fotoğrafçı ve yönetmen Jens Assur'un Tomas Bannerhed'in kitabından uyarladığı ilk uzun metraj denemesi Kuzgunlar 70'li yıllarda geçiyor ve çiftlik hayatına sarsıcı bir bakış atıyor. Geçim sıkıntısı çeken çiftçi Agne, İsveç kırsalında ergenlik dönemindeki oğlu Klas ve karısı Gard'la yaşamaktadır. Bütün hayatı mücadeleyle geçen Agne artık çiftliğin sorumluluğunu yavaş yavaş Klas'a bırakmak istemektedir, oysa Klas'ın kendisi için gelecek hayalleri farklıdır. Birer tablo gibi şahane kadrajlarıyla zihninizde yer edecek, baş döndürücü bir görselliğe sahip olan Kuzgunlar hayatı boyunca istemediği bir işi yapmanın, insanın ruhunu nasıl tarumar ettiğini anlatan dokunaklı bir film.

İstanbul Film Festivali kapsamında, Beyoğlu sinemasında izlediğim, ''Genç Ustalar'' bölümünde yer alan, Ravens / Korparna (Kuzgunlar); 1970'lerin İsveç kırsalında geçen hikayede çok çalışkan bir çiftçinin utanç, suçluluk, pişmanlıklarla dolu hayatında günlük yaşamın acımasız gerçekçiliğiyle olan mücadelesini anlatıyor.


Büyük oğlu Klas'ın (Jacob Nordström) çiftliğin sorumluluğunu ele alması gerektiği konusunda takıntılı olan Agne (Reine Brynolfsson) bahar ekimi bitttiğinde oğlundan bir hayır cevabı alır. Toprak sahibi modernizasyonu ve kirayı feshetmekle tehdit edildiği zaman nesillerdir bu çiftliği kullanan Agne'nin üzerindeki baskı daha da artar. Ornitoloji (kuş bilimi) meraklısı aynı zamanda embesilin de önde gideni Klas'ın kırsaldan uzak bir dünya hayali vardır. Stockholm'den gelen ve yakın zamanda gidecek olan Veronika (Saga Samuelsson) ile de yakınlaşır. Ancak tüm bu olup bitenler oğlunun çiftliği devralarak mirası devam ettirmesini uman babayı durduramayacaktır. Baş parmağını doğrama makinesine kestirir ve artık oğluna her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır.

Bir yanda filmde varlığıyla yokluğu belli olmayan ailenin küçük çocuğu, bir yanda babasının izinden gitmek istemeyen erkekler, bir yanda kocasını aldatan hissiz bir kadın, diğer bir yanda da gençlerin hayalleri...

''İnsanlardan her şey beklenir.''
Agne ( Reine Brynolfsson )

ravens-korparna-reine brynolfsson
Ravens-Korparna-Reine Brynolfsson

Gün geçtikçe gerçeği yeterince kabullenmiş gibi görünen bu yaşlı adam için asıl soru şu olacaktır: Kaçınılmaz olanı ne kadar erteleyebilirsin? Ve aynı şekilde ''Asla babam gibi olmayacağım!'' Dedikçe babası gibi olmaya başlayan genç de kaçınılmaz bir ikilemle karşı karşıya kalacaktır: Kalmak ya da kaçmak.

Mart 1978'den Ocak 1979'a kadar geçen süre de sıkı çalışmanın Agne'i yavaşça deliliğe ve akabinde adım adım intihara sürüklemesine şahit oluyoruz.

Tarım arazilerinin, sonsuzluğun, kuşların ve güçlü ama yorgun bedenlerin çekimlerinde gereksiz yere hareket etmeyen kamerasıyla Jonas Alarik'in başarılı sinematogrofisi dışında hiçbir güzelliği bulunmayan katı bir anlatı stili ve az diyaloglu yönetmensizlikten dert yanan kötü bir film Ravens / Korparna (Kuzgunlar).

Ravens / Korparna (Kuzgunlar) Official Trailer