Alanis
Çiçek istemez mi?
Alanis, Anahí Berneri ve Javier van de Couter'in birlikte yazdıkları ve yine Anahí Berneri'nin yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Alanis rolüyle Sofía Gala, Dante rolüyle Dante Della Paolera, Gisela rolüyle Dana Basso, Andrea rolüyle Silvina Sabater, Román rolüyle Carlos Antonio Vuletich, Santiago rolüyle Santiago Pedrero ve Trabajadora social (Sosyal Görevli) rolüyle Estela Garelli'nin yer aldığı 2017 Arjantin yapımı dram filmidir.
Buenos Aires'te seks işçiliği yaparak geçinmeye çalışan bir kadının hikayesini anlatıyor Alanis. Yetersiz ve taraflı yasalar nedeniyle evinden atılınca sokağın kendi yasalarına uyum göstermek zorunda kalan Alanis, bir yandan da ırkçılık ve önyargılara karşı onurunu koruyup çocuğuna bakmaya çalışıyor, ancak gitgide batağa saplanıyor. Arjantinli yönetmen Anahí Berneri ne ahlaki ne de toplumsal herhangi bir yargı filtresinden geçirmeden, ülkesindeki toplumsal çöküşün duygulardan tamamen arınmış, net ve olağanüstü gerçekçi bir portresini çiziyor. Alanis'i doğallıkla canlandıran Sofía Gala Castiglione'nin film boyunca gerçek oğluyla etkileşimi müthiş bir performansla sonuçlanıyor.
İstanbul Film Festivali kapsamında ''Çiçek İstemez'' bölümünde yer alan Alanis; Gerçek adı María Esposito olan 25 yaşındaki yalnızlığın içinde kaybolmuş bir kadının hikayesini anlatıyor.
Alanis |
Kendisini Alanis olarak tanıtan ve 20 yaşında olduğunu söyleyen bu kadın 7 yaşından beri babasını görmemiş ve liseyi de bitirmemiş. Buenos Aires'e gelerek yaklaşık 2 sene kadar önce Cipolletti'de bir barda çalışmaya başlamış sonra da fahişelik yaparak hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Polisler, Gisela adındaki yaşlı bir kadınla birlikte yaşadıkları daireyi teftişe geldiklerinde mekanı kapatmamaları için bir koşul olarak ''masaj salonu'' adı altında işlem görmeleri için onlardan izin isterler. Bu isteklerini kabul ettiremedikleri polisler Gisela'yı alır götürürler. Ev sahibi ise çok geçmeden Alanis ve bebeğini kapı dışarı atar. 1.5 yaşındaki bebeği Dante ile geçici bir süreliğine bir terzinin yanına yerleşen Alanis'in kafasında şu sorular belirecektir: Bebeğimle nerede yaşayacağım? Nerede çalışacağım? Kendi seçimlerimi yapma özgürlüğüm var mı?
İstanbul Film Festivali'nin kullandığı reklamlardan birinde şöyle bir söylem vardı: ''Dene yanıl, dene yanıl, tekrar dene tekrar yanıl. Yanıl dene, dene yanıl, tekrar yanıl seve seve bir daha yanıl.'' Filmi izlemeye başlamadan önce seyrettiğimiz reklamdan bilinç altımızda kalan bu sözler sanırım filmi de en iyi anlatan sözler oluyordu: Meme yamul, meme yamul, tekrar meme tekrar yamul. Yamul meme, meme yamul, tekrar yamul seve seve bir daha yamul.
Sofía Gala'nın film boyunca gerçek oğluyla olan etkileşimi hiçte öyle anlatıldığı gibi müthiş bir performansla falan sonuçlanmıyor efendim. Aralarındaki bu etkileşim bir yerden sonra seyirciyi artık bezdiriyor. Son kertede Alanis, kendi içinde sürekli tekrara düşen benzerlerinden pek bir farkı olmayan oldukça sıkıcı bir film.
Alanis Official Trailer
0 Yorumlar