Eve Hakkında Her şey / Perde Açılıyor


all about eve
All About Eve

All About Eve ve Titanic filmleri 14 adaylık ile gelmiş geçmiş en çok Oscar'a aday gösterilmiş filmlerdir.

All About Eve ( Eve Hakkında Her ŞeyPerde Açılıyor )
bu 14 adaylığın 6 tanesinde Oscar Ödülü kazanmış, Joseph Leo Mankiewicz'in yazıp yönettiği 1950 yapımı bir ABD filmidir.

all about eve
All About Eve

En İyi Film Akademi Ödülü
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü / Addison DeWitt rolüyle George Sanders
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü / Joseph Leo Mankiewicz
En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü
En İyi Kostüm Akademi Ödülü
En İyi Ses Kaydı Akademi Ödülü

all about eve
All About Eve

all about eve
All About Eve

''Belki Sarah Siddons Üstün Başarı Ödülü'nü bilmezsiniz. Pulitzer Ödülü ve şu malum.. film topluluğunun yıllık olarak verdiği ödüller gibi.. kuşkulu onurlara yapılan tanıtımlar onun için yapılmadı. Şu şık beyefendi oldukça yaşlı bir oyuncu.
Oyuncu olduğu için bir süre konuşacaktır. Ne dediğini duymanız önemli değil.
Ama nerede olduğunuzu ve neden burada olduğunuzu bilmeniz önemli.

Burası Sarah Siddons Topluluğunun yemek salonu. Yıllık yemeğimiz ve tiyatromuzun en büyük onurunun sunumu. Sarah Siddons Üstün Başarı Ödülü.

Bu kutsal duvarlar, hatta bu yüzlerin çoğu.. Modjeska, Ada Rehan ve Minnie Fiske'i gördü. Mansfield'in sesi bu odayı doldurdu. Onun ölümünden beri pencereler çok az açıldı. Küçük ödüller, gördüğünüz üzere sahiplerini buldu.

Küçük ödüller, yazar ve yönetmen gibileri için olanlardır.. çünkü onların işlevi, sadece üstünde parlayan ışığı.. bütün dünya alkışlayabilsin diye bir kule inşa etmektir.
Ve gözleri Eve Harrington'dan daha fazla kamaştıran bir ışık olmadı.

Eve. Eve'den daha fazla söz edeceğiz. Aslında Eve hakkında her şeyden.

Okumayanlar, tiyatroya gitmeyenler, sponsorsuz radyo programlarını dinlemeyenler..
ya da yaşadığı dünya hakkında hiçbir şey bilmeyenlere.. kendimi tanıtmalıyım belki de.

Adım Addison DeWitt.

Benim doğal yaşam ortamım tiyatrodur. Orada ne çok çalışırım, ne de didinirim. Eleştirmen ve yorumcuyum. Tiyatro için vazgeçilmezim. Bu Karen Richards.
Bir oyun yazarının eşi, o yüzden tiyatroyla dolaylı yoldan evli. Geçmişindeki hiçbir şey onu sahneye 'E' sırasından fazla yaklaştıramazdı. Ama, Radcliffe'deki son yılında, Lloyd Richards drama dersi veriyordu. Ertesi yıl, Karen, Bayan Lloyd Richards oldu. Genel olarak iki tip tiyatro yapımcısı vardır. Bazılarının vergiden düşebilen kayıpları riske edebilen birçok zengin dostları vardır. Bu tipler sanatla ilgilenir. Diğerleri için her yapım potansiyel iflas veya servet anlamı taşır. Bu tipler para kazanmak için vardır.

Karşınızda Max Fabian. Eve Harrington'a Sarah Siddons Ödülünü kazandıran oyunun yapımcısı. Margo Channing bir tiyatro yıldızıdır. Sahneye ilk kez dört yaşında ''Bir Yaz Gecesi Rüyası'' ile çıktı. Bir periyi oynuyordu ve hiç beklenmedik bir şekilde sahneye çırılçıplak girdi. O zamandan beri yıldızdır. Margo Channing büyük bir yıldız. Gerçek bir yıldız. Asla yıldızdan düşük veya başka bir şey olmadı, olmayacak.
Sarah Siddons Cemiyetinin tarihini sıkıcı detaylarla anlatmakla kalmayıp.. oyunculuk tarihini de Thespis'in koro çizgisinden ilk öne çıkmasından itibaren anlatan.. şık sunucumuz, nihayet burada olmamızın nedenine gelebildi.''

Filmin başındaki o panoramik sahnede dev oyuncuları bir arada görünce zaten filmin size oldukça güzel bir zaman geçirteceğini tahmin edebiliyorsunuz.

All About Eve, yalnızca tiyatro dünyasının entrikalarıyla ilgilenen bir film değil.
Aynı zamanda kadınlar arası rekabetin ve hırsın hangi seviyelere ulaşacağı hakkında da bir film. Tadı kaçmasın diye ayrıntı vermek istemiyorum ama nasıl şöhret olunur gibi bir soruya cevap vermiş bulunmakta kendileri :)

all about eve
All About Eve

All About Eve ( Eve Hakkında Her Şey - Perde Açılıyor ) sinemanın mihenk taşlarından denilebilecek bir film.

perde aciliyor
Perde Açılıyor

Günümüz Hollywood filmlerine, müzik kliplerine bakıp da Amerikalıların obezite, kalın altın zincirler, bol aksiyon, zevksiz kıyafetler ve sadece rahatlıktan ibaret olduğunu zannetmek hata olur. Bir zamanlar, orada da klasik bir eleganlığın izlerini bulmak mümkün. Erkeklerin saçları kısa tıraşlı, güzelce taranmış, takım elbiseleri jilet gibi; kadınlar zarafetten çatlamak üzereler, kıyafetler ve saçlar yine şık. O günlerin şıklığı kendi kendine parıldıyor, bugünküler gibi burnumuzun dibine dibine sürülmeye çalışmıyor. Adamların aksanları bile felaket değişmiş. Eski filmlerde düzgün bir İngilizce duyar ve kulaklarımızın pasını atarken, şimdi argolar la bezeli yamuk yumuk İngilizceler geliyor ekrandan kulaklarımıza.

eve hakkinda her sey
Eve Hakkında Her Şey

Yaşı ilerlemekte olan ünlü Broadway yıldızı Margo Channing ( Bette Davis ) ile onun tiyatrocu olma aşkıyla kıvranan genç hayranı Eve Harrington rolündeki
Anne Baxter'in başrolü paylaştığı filmde, genç Marilyn Monroe'un da
Miss Casswell adında küçük bir rolü vardır.

All About Eve cast ( Oyuncular )

Addison DeWitt ( George Sanders ), Karen ( Celeste Holm ), Bill Simpson
( Gary Merrill ), Lloyd Richards ( Hugh Marlowe ), Max Fabian ( Gregory Ratoff ), Phoebe ( Barbara Bates ), Birdie ( Thelma Ritter )

all about eve
All About Eve

all about eve
All About Eve

Joseph Leo Mankiewicz adını daha önce duymadıysanız oturup kariyerini incelemenizi tavsiye ederim. Bu efsane adam hakkında öğreneceğiniz şeylerin sizi şoka sokacağına adım gibi eminim. Çünkü burada eşsiz bir başarıdan ve harikulade bir kariyerden bahsediyoruz.

Ufak bir bilgi paylaşayım;
Claudette Colbert'in o esnada çektiği diğer filmde sakatlanmasından dolayı rolü kapan Bette Davis'in filmin hikayesinde benzer bir durum için Claudette Colbert'in yerine geçmesi de filmi ilginçleştiriyor. Filmde Casswell'in mide sorunu yüzünden yerine Margo Channing'in yedeği olarak okumalarda Eve Harrington'un geçmesi de bu olayı hatırlatan bir etki yaratıyor.

All About Eve ( Eve Hakkında Her Şey - Perde Açılıyor ) hakkında fazla şey okumadan izlemenizi tavsiye ederim. Zamanının en iyi filmlerinden biri...

all about eve
All About Eve
all about eve
All About Eve


















all about eve
All About Eve