Onur-Gurur


pride-onur
Pride-Onur

''Birliğin ilhamı işçilerin kanıyla birleştiğinde, hiçbir yerde güneşten daha büyük bir güç kalmayacak. Sonsuza kadar dayanışma! Birlik bizi daha da güçlendirir!''

Pride (Onur-Gurur), Stephen Beresford'un yazdığı, Matthew Warchus'un yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda:
Mark Ashton rolüyle Ben Schnetzer,

pride ben schnetzer
Pride Ben Schnetzer

Cliff rolüyle Bill Nighy,

pride bill nighy
Pride Bill Nighy

Hefina rolüyle Imelda Staunton,

pride imelda staunton
Pride Imelda Staunton

Jonathan rolüyle Dominic West,

pride dominic west
Pride Dominic West

Dai Donovan rolüyle Paddy Considine,

pride paddy considine
Pride Paddy Considine

Gethin rolüyle Andrew Scott,

pride andrew scott
Pride Andrew Scott

Joe rolüyle George MacKay,

pride george mackay
Pride George MacKay

Sian rolüyle Jessica Gunning,

pride jessica gunning
Pride Jessica Gunning

Gwen rolüyle Menna Trussler,

pride menna trussler
Pride Menna Trussler

Steph rolüyle Faye Marsay,

pride faye marsay
Pride Faye Marsay

Mike rolüyle Joseph Gilgun, Margaret rolüyle Liz White, Marion rolüyle Monica Dolan, Martin rolüyle Rhodri Meilir, Gail rolüyle Nia Gwynne, Carl Evans rolüyle Kyle Rees, Stella rolüyle Karina Fernandez, Zoe rolüyle Jessie Cave, Tony rolüyle Matthew Flynn, Reggie rolüyle Chris Overton, Gary rolüyle Jack Baggs, Jeff rolüyle Freddie Fox, Debbie rolüyle Sophie Evans, Tim Rolüyle Russell Tovey, Tim's Friend (Tim'in Arkadaşı) rolüyle Richard Shanks, Gethin's Mother (Gethin'in Annesi) rolüyle Olwen Medi, Brian rolüyle Derek Barr, Rhodri rolüyle Lee Shepherd, Rowena rolüyle Mary-Anne Dymond, Ray rolüyle Joshua Hill, Johnny rolüyle Johnny Gibbon, Maureen rolüyle Lisa Palfrey, Lee rolüyle Dyfan Dwyfor, Charlie rolüyle Jordan Metcalfe, Kevin rolüyle Bryan Parry, Jason rolüyle Joseph Wilkins, Herself (Kendisi) Margaret Thatcher, Miner (Madenci) rolleriyle Dion Lloyd-Jones, Michael Vardian, Steve Carroll, Huw Euron, David Lyndon, John Burstow, Andrew Dunkelberger, Wayne Gibbon, Chris Groundsell, Jefferson King, Alan Mandel, Miner's Wife (Madenci Karısı) rolleriyle Bronwen Lewis, Silvia Crastan, Rita McDonald Damper, Tina rolüyle Laura Matthews, Jimmy Sommerville rolüyle Feargal Quinn, Steward rolüyle Giles Cooper, Old Man (İhtiyar) rolüyle Jim McManus, Young Man (Genç Adam) rolüyle Dean Ashton, Lecturer (Konuşmacı) rolüyle Adam Ewan, Drag Queen (Kadın Elbiseli Eşcinsel) rolleriyle Josh Rochford, R.P. Edwards, Man with Camera (Kameralı Adam) rolüyle Will Haddington, Policeman (Polis) rolleriyle James McGregor, Neil Bishop, Shane Salter, Dan Twine, Receptionist (Resepsiyonist) rolüyle Jaimi Barbakoff, Barman (Barmen) rolüyle Bill Nash, Protestor (Protestocu) rolleriyle Jozef Aoki, Lasco Atkins, Alexander Bracq, Victoria Gugenheim, Huw Samuel, Rioter (İsyancı) rolüyle Alan Bond, Press Photographer (Basın Fotoğrafçısı) rolüyle Michael Haydon, Abram Rooney, Roger Morlidge, Henry Garrett, Julie Barclay, Ed Coleman, Alexander Perkins, Nick Blair, Clare Lawrence Moody, Dennis Banks, Marlon G. Day, Adam Gary, Adrian Palmer, Louise Port, Evelyn Rei, Bartosz Wandrykow, Lucy Timmons, Ross Waiton, Neal Barry, Christian Patterson, Deddie Davies, Jâms Thomas, Matthew Tennyson, Matthew Seadon-Young, Tomos Eames, Lauren Johns, Sean Hart, James Amey, Andrew Bilton, Nicolas Chinardet, Martin Crossingham, Morgan Delle Piane, Larissa Jones, Atilla G. Kerekes, Ian Mann, Nicholas Marshall, Adrian South ve Collette Von Tora'nın yer aldığı 2014 Birleşik Krallık-Fransa ortak yapımı dram, komedi filmidir.

pride
Pride

pride
Pride

onur
Onur

Yıl 1984... Ulusal Maden İşçileri Sendikası, Birleşik Krallık genelinde grev ilan etmiş durumda. Yeterince kazanç sağlamadığını düşündüğü maden ocaklarını kapatma kararı almış muhafazakar Thatcher hükümeti ise grevdeki madencilere tüm gücüyle saldırmakta. Bu dönemde madencilerle aynı taraflara (Thatcher, polis ve hükümet yanlısı basına) karşı mücadele ettiklerinin farkına varan Londralı bir grup aktivist lezbiyen ve gey, madenciler için yardım parası toplamaya karar verir ve böylece tarihe geçecek bir dayanışma öyküsü yazılmaya başlanır.

İstanbul Film Festivali kapsamında ''Akbank Galaları'' bölümünde yer alan Pride (Onur); Son derece duygusal bir dayanışma ve hayatta kalma hikayesini anlatıyor.

pride
Pride

30 Haziran 1984, 20 yaşındaki Joe (George MacKay) için bir dönüm noktası olacaktır. O gün bunun farkında olmasa da geriye dönüp baktığında bunun kesinlikle farkına varacaktır. LGBT bireylerin Onur Yürüyüşü'ne katılır ve o gün kapalı bir ailede büyümenin sıkıntısını, gey ve lezbiyenlere kötü gözle bakılmasını sonuna kadar hisseden biri olarak çok çekingen kalır. Fakat sonrasında biri çıkagelir ve ellerine birer kova tutuşturup bunun madenciler için olduğunu söyler.

''Grubun ilk kuralı, kimse yalnız başına tahsilat yapmayacak.''

pride-ben schnetzer-joseph gilgun-faye marsay-freddie fox-george mackay
Pride Ben Schnetzer-Joseph Gilgun-Faye Marsay-Freddie Fox-George MacKay

pride-ben schnetzer-joseph gilgun
Pride Ben Schnetzer-Joseph Gilgun

pride-onur
Pride-Onur

Aynı dönemde Galler bölgesinde madenciler grevdedirler ve hükümetten çok kötü tepkiler almaktadırlar. Onlar da LGBT bireyler gibi polis şiddetine maruz kalmaktadırlar. Kovaları getiren Mark Ashton (Ben Schnetzer), madencilerin kendileriyle ortak noktalarının bu olduğunu, onlara destek olmaları gerektiğin söyler ve bir oluşum meydana getirirler.

pride-jordan metcalfe-freddie fox-george mackay-ben schnetzer-faye marsay
Pride Jordan Metcalfe-Freddie Fox-George MacKay-Ben Schnetzer-Faye Marsay

pride andrew scott
Pride Andrew Scott

pride faye marsay
Pride Faye Marsay

Lezbiyen ve Geyler Madencileri Destekler (L.G.S.M.)


''Lesbians and gays support the miners! (Lezbiyenler ve geyler madencileri destekliyor!)''

pride-onur
Pride-Onur

pride george mackay
Pride George MacKay

Önce dernekler aracılığıyla yardımlarını ulaştırmaya çalışsalar da kim olduklarını öğrenince herkes onlara sırtlarını döndü. Onlar da doğrudan madencilerle iletişime geçmeye karar verip buldukları birini aradılar. Görüştükleri yer, Galler'in güneyinde bulunan Dulais Vadisi'ndeki madencilerdi ve onlarla aralarında oluşacak olan muhteşem bağın o gün hiç biri farkında değildi.

pride-freddie fox-faye marsay-george mackay-joseph gilgun-ben schnetzer-paddy considine
Pride Freddie Fox-Faye Marsay-George MacKay-Joseph Gilgun-Ben Schnetzer-Paddy Considine

pride-freddie fox-ben schnetzer-faye marsay-joseph gilgun-paddy considine-george mackay
Pride Freddie Fox-Ben Schnetzer-Faye Marsay-Joseph Gilgun-Paddy Considine-George MacKay

''Grev sırasında bir çok yeni deneyim kazandım. Topluluğa karşı konuşmak, grev hattında oturmak gibi. Şimdi de... Bir gey bardayım. Bu barlar ve Güney Galler'deki barların tek farkı: Kadınlar. Onlar buradakilerden daha feminen. Bu gece sizlere gerçekten teşekkür etmek isterim. Eğer o kovalara para atan birisi iseniz, eğer LGSM'i destekleyen birisi iseniz, teşekkür ederim, bize paradan fazlasını, dostluğu kazandırdınız. Kendinizden daha güçlü bir rakiple savaşırken, farkında olmadığınız bir dostunuzun yanınızda olduğunu bilmek dünyanın en güzel duygularından biridir. Sizlere teşekkür ederim.''
Dai Donovan ( Paddy Considine )

pride-josh rochford-paddy considine-ben schnetzer
Pride Josh Rochford-Paddy Considine-Ben Schnetzer

pride-chris overton-joshua hill-paddy considine-freddie fox
Pride Chris Overton-Joshua Hill-Paddy Considine-Freddie Fox

''Madencilerin zaferine!''

pride-onur
Pride-Onur

pride-onur
Pride-Onur

pride-freddie fox-dominic west-joseph gilgun
Pride Freddie Fox-Dominic West-Joseph Gilgun

pride-onur
Pride-Onur

''Bu işçi hareketlerinin sembolünün gösterir. Göstermelidir. Beni destekle ki ben de seni destekleyeyim. Kim olursan ol. Nereden gelirsen gel. Omuz omuza, El ele.''
Dai Donovan ( Paddy Considine )

pride-paddy considine-ben schnetzer
Pride Paddy Considine-Ben Schnetzer

pride-onur
Pride-Onur

pride-dyfan dwyfor-johnny gibbon-paddy considine-bill nighy
Pride Dyfan Dwyfor-Johnny Gibbon-Paddy Considine-Bill Nighy

pride-johnny gibbon-paddy considine-bill nighy
Pride Johnny Gibbon-Paddy Considine-Bill Nighy

pride-jack baggs-imelda staunton
Pride Jack Baggs-Imelda Staunton

pride-liz white-paddy considine
Pride Liz White-Paddy Considine

Mark ve gruptakiler ilk yardımlarını kasabaya götürdüklerinde doğal olarak büyük bir endişe ile karşılandılar. Neyse ki büyük bir sorun çıkmadan bu ilk buluşma kolayca atlatıldı. Fakat madencilerin grevi devam ediyordu ve her geçen gün daha çok yardıma ihtiyaçları vardı. Mark da onların bu ihtiyaçlarının farkında, her seferinde daha büyük bir organizasyona imza atmaya çalışıyordu.

pride-onur
Pride-Onur

pride-jessica gunning-nia gwynne-dominic west-liz white
Pride Jessica Gunning-Nia Gwynne-Dominic West-Liz White

pride dominic west
Pride Dominic West

pride dominic west
Pride Dominic West

pride dominic west
Pride Dominic West

pride-dominic west-nia gwynne
Pride Dominic West-Nia Gwynne

pride-jack baggs-sophie evans-kyle rees
Pride Jack Baggs-Sophie Evans-Kyle Rees

pride-imelda staunton-dominic west-menna trussler
Pride Imelda Staunton-Dominic West-Menna Trussler

pride-paddy considine-bill nighy
Pride Paddy Considine-Bill Nighy

pride bill nighy
Pride Bill Nighy

pride-dominic west-sophie evans
Pride Dominic West-Sophie Evans

pride-onur
Pride-Onur

pride-onur
Pride-Onur

pride-menna trussler-imelda staunton-dominic west
Pride Menna Trussler-Imelda Staunton-Dominic West

pride-onur
Pride-Onur

Maalesef ülkeler, toplumlar, daha küçük gruplar ve belki de sen, ben, o... LGBT bireylere hep ön yargılı yaklaşıyoruz. Unuttuğumuz şey ise bunun onların seçeneği olmadığı. Bu bir his, bu bir yaradılış gereği. Ve onlar hayatlarının her anında yaşadıkları baskı ve gerilim yüzünden her şeye karşı hepimizden daha duyarlı.

pride bill nighy
Pride Bill Nighy

pride-dominic west-andrew scott
Pride Dominic West-Andrew Scott

pride-imelda staunton-bill nighy-andrew scott-dominic west-paddy considine
Pride Imelda Staunton-Bill Nighy-Andrew Scott-Dominic West-Paddy Considine

''Bazen düşmanı uzaklaştırmak için saldırmak gerekir. İşte tam da yapacağımız bu.''
Mark Ashton ( Ben Schnetzer )

pride ben schnetzer
Pride Ben Schnetzer

pride-bill nighy-imelda staunton
Pride Bill Nighy-Imelda Staunton

pride-andrew scott-imelda staunton
Pride Andrew Scott-Imelda Staunton

''Mücadelenin hiçbir yararı yok deme, emek ve yaralar beyhudeydi deme, düşman yenilmez, mağlup olmaz deme, umutlarımız eğer kandırsaydı bizi, birçok şey bizde kalmazdı.''
Cliff ( Bill Nighy )

pride bill nighy
Pride Bill Nighy

pride bill nighy
Pride Bill Nighy

pride george mackay
Pride George MacKay

pride-freddie fox-kyle rees-faye marsay-jack baggs
Pride Freddie Fox-Kyle Rees-Faye Marsay-Jack Baggs

pride-george mackay-jessica gunning
Pride George MacKay-Jessica Gunning

pride-jessica gunning-imelda staunton
Pride Jessica Gunning-Imelda Staunton

''Hoş geldiniz, bayanlar ve baylar, geyler, heteroseksüeller ve siz kararsızlar. Disko odamıza hoş geldiniz. Bu, ilk sapıklar ve normaller gecesine hoş geldiniz!''
Mark Ashton ( Ben Schnetzer )

pride ben schnetzer
Pride Ben Schnetzer

pride-onur
Pride-Onur

pride-kyle rees-jack baggs
Pride Kyle Rees-Jack Baggs

pride-george mackay-faye marsay
Pride George MacKay-Faye Marsay

''Galler'deki eski tarihe bakarsak, bir pankartımız var bizim. Çok eski, belki de 100 yaşından fazla. Ve bu, iki el birlikte, böyle sıkışıyor. Size söylemek istediğim şey, siz kendi madalyanızı taktınız, 'kömür sadaka değildir' ve zamanı geldiğinde, benim sözüm bunun üzerine olacak. Biz de sizinkini giyeceğiz. Omuz omuza. El ele!''
Dai Donovan ( Paddy Considine )


pride-onur
Pride-Onur

pride-andrew scott-imelda staunton
Pride Andrew Scott-Imelda Staunton

pride-ben schnetzer-russell tovey
Pride Ben Schnetzer-Russell Tovey

pride-nia gwynne-jessica gunning-liz white-imelda staunton-menna trussler
Pride Nia Gwynne-Jessica Gunning-Liz White-Imelda Staunton-Menna Trussler

Pride (Onur), başından sonuna kadar sizi öylesine bir bilgi bombardımanına tutacak ki tüm kanallarınızın açık olması gerek. Temelde LGBT bireylerin hayat içerisinde yer bulma çabaları gibi görünse de başka onlarca şey var. Madencilerin ve madenci yakınlarının yaşadığı zorluklar, hayatlarının ne derece zor olduğu, hükümetlerin işlerine geldiği gibi davranışlar gösterdiği ve halkı dinlemediği, dayanışmanın önünde hiçbir şeyin duramayacağı, AIDS vs. kısacası say say bitmeyecek onlarca konu.

pride bill nighy
Pride Bill Nighy

pride imelda staunton
Pride Imelda Staunton

Mark Ashton: Size yardım etmeye geldik ve yardım edemiyorsak gitmemiz gerek.
Dai Donovan: Hepsi sizin içindi.
Mark Ashton: Hayır.
Dai Donovan: Öyleydi. Pekala, sana bir öğüt vereyim. Savaşırken her şeyinle savaşma. Birazını kendine bırak. Daha yaşanacak çok şey var değil mi?

pride-paddy considine-ben schnetzer
Pride Paddy Considine-Ben Schnetzer

pride ben schnetzer
Pride Ben Schnetzer

pride-onur
Pride-Onur

pride george mackay
Pride George MacKay

pride-ben schnetzer-george mackay
Pride Ben Schnetzer-George MacKay

pride-george mackay-faye marsay
Pride George MacKay-Faye Marsay

pride-jessie cave-menna trussler-karina fernandez
Pride Jessie Cave-Menna Trussler-Karina Fernandez

pride-liz white-imelda staunton-nia gwynne
Pride Liz White-Imelda Staunton-Nia Gwynne

pride-onur
Pride-Onur

pride-onur
Pride-Onur

pride-onur
Pride-Onur

pride-onur
Pride-Onur

pride-onur
Pride-Onur

Zaman zaman göz yaşlarımı tutamadığım, bazı karakterlere delicesine kızdığım, bazılarınaysa tarif edilemez büyüklükte sevgi duyduğum Pride'ı izlemekten çok büyük keyif alacağınızın garantisi benden, izlemesi sizden. Keyifli seyirler dilerim.

Pride (Onur) Official Trailer


''Fabrikada güç var. Toprakta güç var. İşçinin elinde güç var. Fakat hiçbirinin değeri yok. Eğer yan yana durmazsak. Birlikten kuvvet doğar. Şimdi geçmişten dersini al. Bütün işçilerin dökülen kanından ders al. Çamur dolmuş, şehirler ve toprak için ödeme yaptığımız patronlardan dersini çıkar. Savaş her zaman patronların işidir, efendim. Sonsuza kadar birlik. Haklarımızı savunacağız. Barikatları aşarak. Bütün çalışanlarla birliğiz ,kardeşlerimiz ve bacılarımızla, uzak diyarlardan bile. Birlikten kuvvet doğar! Sabaha kalmadan anlayacaklar ki, zalim ve adaletsiz düzen bizi mağlup edemez. Fakat eğer organize olamazsak, işte o zaman mağlup oluruz. Patronlar ne zaman dalkavuklarını bizi kandırmaları için gönderecek? Para parayı çeker, şeytan kendi işini görür, deri ve kemiklerimiz için km ses çıkartacak peki? Örümceğe konforu, çocuklara ışığı kim verecek? Birlikten kuvvet doğar!''

pride-onur
Pride-Onur

Yazar Hakkında: Sinem Demirdöven, her çeşit hobiye dağılıp hiçbirinde profesyonelleşemeyen amatör fotoğrafçı ve yazar. Kendisine filmler, kitaplar ve hayvanlardan oluşan bir dünya kurup bol bol seyahat etmeyi seven bir gezgin.

Sinem Demirdöven'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @SinemDemirdoven