Düşman


enemy
Enemy

''Chaos is merely order waiting to be deciphered (Kaos, henüz anlaşılamamış bir düzendir)''

enemy
Enemy

Enemy (Düşman), Yönetmenliğini Denis Villeneuve'nin üstlendiği, senaryosunu ünlü yazar José Saramago'nun ''The Double'' isimli romanından beyazperdeye uyarlayan isim ise Javier Gullón. Kadrosunda Adam Bell ve Anthonty Claire rolleriyle Jake Gyllenhaal, Mary rolüyle Mélanie Laurent, Helen rolüyle Sarah Gadon, Adam'ın annesi rolüyle Isabella Rossellini, Adam'ın okuldaki öğretmen arkadaşı rolüyle Joshua Peace, Güvenlik görevlisi rolüyle Kedar Brown ve Anthony'nin kapıcısı rolüyle Tim Post'un yer aldığı 2013 Kanada-İspanya ortak yapımı gizem, gerilim filmidir.

enemy
Enemy

Donnie Darko'da gerçekle bağı kopmuş bir genci canlandırarak ünlenen Jake Gyllenhaal, yıllar sonra benzer bir işte, aynı derecede hayranlık uyandıran bir performansla karşımıza çıkıyor. Enemy'nin yönetmeni Denis Villeneuve, 33. İstanbul Film Festivali'nde gösterilen ve 86. Oscar Akademi Ödülleri'nde; Roger Alexander Deakins ile Best Cinematography (En İyi Sinematografi) dalında aday olan diğer filmi ''Prisoners'' ile yine bir gerilim filmiyle karşımızdaydı. Denis Villeneuve, Prisoners'in başrol oyuncularından biri olan Jake Gyllenhaal'u tekrar yanına alıp yine muhteşem bir gerilim filmine imza atmış.

jake gyllenhaal denis villeneuve
Jake Gyllenhaal-Denis Villeneuve

enemy
Enemy

Enemy (Düşman) filminin konusu ise: Bir adam bir filmde gördüğü ve kendisine çok benzeyen bir adamı aramaya başlar...

Üniversite'de tarih öğretmenliği yapan Adam Bell (Jake Gyllenhaal), güzel kız arkadaşı Mary (Melanie Laurent) ile bile seks yapma isteği duymayan asık suratlı, dağınık birisidir. Sürekli aynı şeyleri yapmak, sıkıcı ve monoton hayatına devam etmek Adam'ı iyice hissizliğe sürükler.

enemy melanie laurent jake gyllenhaal
Enemy Melanie Laurent-Jake Gyllenhaal

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

''Kontrol. Her şey kontrolde bitiyor. Her diktatörlükte bir takıntı vardır. Bu takıntı da kontroldür. Eski Roma'da insanlara ekmek ve sirk verdiler. Halkı eğlenceyle meşgul ettiler. Ama diğer diktatörlükler fikirleri ve ilmi kontrol altında tutmak için farklı stratejiler uyguladılar. Peki bunu nasıl başarıyorlar? Eğitimden kısarak, kültürü kısıtlayarak, bilgi edinmeyi yasaklayarak. Bireylerin her söylemini yasaklayarak. Şunu unutmamak çok önemli. Bu olay tarih boyunca kendinizi tekrar eden bir düzen biçimi.''
Adam Bell ( Jake Gyllenhaal )

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

''Dünyadaki büyük olayların iki kez yaşandığını Hegel söylemiştir. Sonra da Karl Marx ilk seferin bir felaket olduğunu ikincisinin ise saçmalık olduğunu ekledi. Büyük düşünürlerin içinde bulunduğumuz yüzyılın geçen yüzyılın tekerrürü olacağını düşünmesi çok tuhaf. Ve ortada çok ilginç bir gözlem var. Yaratıcı bir aklın bir şeyi, bir kimseyi hatırlaması bariz olana eğilimli olduğu ve her zaman...''
Adam Bell ( Jake Gyllenhaal )

enemy adam bell
Enemy Adam Bell

Bu sıkıcı hallerine okulda da devam eden Adam, bir gün öğretmenler odasında yine boş boş bir noktaya bakınırken, bir öğretmen arkadaşı ile aralarında şöyle bir diyalog geçer:

-Sinemaya gitmezsin değil mi?
-Sinema mı?
-Film sever misin? Boş zamanlarında izler misin yani?
-Bilmem ki, ben pek dışarı çıkmıyorum. Film sevmem.
-İlla dışarıda izlemen gerekmez evinde de film izleyebilirsin.
-Haklısın.
-Ben genelde film kiralıyorum. Bugünlerde millet pek film kiralamıyor ama ben kiralıyorum.
-Bana bunu sormanın bir nedeni var mı?
-Hayır.
-Konuyu açınca belki bir film tavsiye edeceksin ya da hoşuma giden bir filmi anlatacaksın sandım.
-Evet, tabii. Ben de hep tavsiye edecek bir film vardır.
-Eğlenceli bir film söyle mesela.

''İstenirse mutlaka bir yol bulunur.''

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

Öğretmen arkadaşının tavsiyesi üzerine ''İstenirse mutlaka bir yol bulunur'' adlı filmi kiralamaya karar veren  Adam'ın seyrettiği bu filmde bilinçaltına kazınan bir sahne, onun filmi tekrar seyretmesine yol açar. O sahnede yer alan otel görevlisinin kendisine birebir benzediğini fark ettikten sonra oyuncunun kim olduğunu araştırmaya başlar. Öncelikle filmin sonundaki oyuncu kadrosunun akıp giden yazılarında şu bilgilere ulaşır:

Belboy #1 Fraser Ash, Belboy #2 Kevin Krikst, Belboy #3 Daniel Saint Claire

Adam, bu isimlerin hepsini google da araştırdıktan sonra, Daniel Saint Claire isimli kişinin doğru kişi yani araştırması gereken kişi olduğuna karar verir. Adam'ın elindeki bilgiler de şunlardır:

Daniel Saint Claire, bağlı olduğu ajans: Volga

Volga Ajansı
Starların parladığı yer!

Adam, ilk iş olarak film kiraladığı yere gider ve Daniel Saint Claire'in oynadığı ''Sonra Görüşelim'' ve ''Biletsiz Yolcu'' filmlerini edinir. Bu filmleri de tekrar tekrar izler ve sonuç aynıdır. Bu kişi kendisine birebir benziyordur.

Adam daha sonra da Daniel'in bağlı bulunduğu ajansa gider. Oradaki güvenlik görevlisi onu hemen tanır ve Anthony diye seslenir. Durumu idare etmeye çalışan Adam'a güvenlik görevlisi ''Bekle, sana bir şey gelmiş mi bir bakayım.'' der ve bir zarf verir. Artık Adam'ın elinde zarfın içerisinden 'Hususi & Gizli' yazılı bir belge ile birlikte yeni biri isim de vardır: Anthony Claire.

enemy anthony claire
Enemy Anthony Claire

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

Kısa bir arayıştan sonra bedeninin her yönüyle kendisinin kopyası olan Anthony Claire ile tanışan Adam için artık işler beklediği kadar sıradan seyretmeyecektir. Çünkü; Anthony'nin karısı Helen (Sarah Gadon) merakına yenik düşerek Anthony'den önce Adam'ı çalıştığı üniversitede görmeye gitmiştir.

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

enemy sarah gadon
Enemy Sarah Gadon

enemy sarah gadon
Enemy Sarah Gadon

enemy jake gyllenhaal sarah gadon
Enemy Jake Gyllenhaal-Sarah Gadon

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

enemy anthony claire adam bell
Enemy Anthony Claire-Adam Bell

dusman jake gyllenhaal
Düşman Jake Gyllenhaal

Anthony için Helen'in Adam ile görüşmüş olması kafasında bitmek tükenmek bilmeyen soruları da beraberinde getiriyor. Adam'ın karısıyla yatmış olabileceğinin ihtimali an be an beynini kemiriyor. Önce onu ve sevgilisini takip etmeye başlıyor daha sonra da Adam'ın karşısına çıkıp; ''Bu işe karımı karıştırdın lan. Bu yüzden ben de sevgilini karıştıracağım. Bana kıyafetlerini ve arabanı vereceksin. Sevgilinle romantik bir kaçamağa çıkacağız. Ve sonra sonsuza dek hayatından çıkacağım. O zaman ödeşmiş olacağız.'' diyerek; İyiyle kötünün savaşını da başlatmış oluyor.

enemy jake gyllenhaal
Enemy Jake Gyllenhaal

enemy jake gyllenhaal melanie laurent
Enemy Jake Gyllenhaal-Melanie Laurent

dusman jake gyllenhaal melanie laurent
Düşman Jake Gyllenhaal-Melanie Laurent

enemy jake gyllenhaal melanie laurent
Enemy Jake Gyllenhaal-Melanie Laurent

enemy jake gyllenhaal melanie laurent
Enemy Jake Gyllenhaal-Melanie Laurent

enemy adam bell anthony claire
Enemy Adam Bell-Anthony Claire

Sevgilisi, annesi ve Anthony'nin karısı meseleye müdahil oldukları zaman Adam için neyin gerçek neyin hayal ürünü olduğunu çözmek korkunç bir hale bürünür.

enemy jake gyllenhaal isabella rossellini
Enemy Jake Gyllenhaal-Isabella Rossellini

enemy jake gyllenhaal isabella rossellini
Enemy Jake Gyllenhaal-Isabella Rossellini

enemy sarah gadon
Enemy Sarah Gadon

enemy jake gyllenhaal sarah gadon
Enemy Jake Gyllenhaal-Sarah Gadon

enemy jake gyllenhaal sarah gadon
Enemy Jake Gyllenhaal-Sarah Gadon

enemy sarah gadon
Enemy Sarah Gadon

Zengin adamların mistik cinsel eğlencesi diyebileceğimiz bir sahneyle açılan film, gizem ve ürperti dolu seyrini bu andan itibaren sürdürürken Adam Bell karakterinin Anthony Claire ile zihinsel bir bağının oluşunu da söz konusu açılış sekansına dayandırarak işliyor.

Açılışta karşımıza çıkan ''Kaos, deşifre edilmeyi bekleyen düzendir.'' cümlesinde bahsedildiği gibi karmaşanın yarattığı etki ve zihinde ona oluşan tepki de aynı prensibe gönderme yapıyor.

Yönetmenin durmaksızın yüksek binaları kadrajına alması gibi detaylar da şehirleşen toplumun geldiği nokta olan psikolojik bunalımların içinde gezindiğimiz bir hikayenin sinyallerini veriyor.

Enemy (Düşman) insan zihninin derinliklerinde tutunmakta güçlük çekecek, en korkulu rüyaların bile dayanamayacağı zorlukta bir hikayeyi işleyen olağanüstü güzellikte bir gerilim filmi.


jake gyllenhaal an enemy
Jake gyllenhaal an enemy

the two jakes enemy jake gyllenhaal
The Two Jakes Enemy Jake Gyllenhaal

enemy
Enemy