Land of Plenty


jauja-land of plenty-hayal ulkesi
Jauja-Land of Plenty-Hayal Ülkesi

''Eskilerden birinin dediğine göre Jauja; bereket, mutluluk dolu efsanevi bir yermiş. Pek çok kaşif doğrulamak için bu ülkeyi bulmaya çalışmış. Zamanla insanlar her zamanki gibi abartarak şüphesiz efsaneyi orantısızca büyütmüşler. Kesin olarak bilinen ise bu dünyevi cenneti bulmaya çalışan herkesin yolda kaybolduğudur.''

Jauja / Land of Plenty (Hayal Ülkesi), Arjantin sinemasının yetenekli yönetmenlerinden Lisandro Alonso ve Fabian Casas'ın birlikte yazdıkları ve yine Lisandro Alonso'nun yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Captain (Yüzbaşı) Gunnar Dinesen rolüyle Viggo Mortensen, Ingeborg rolüyle Viilbjørk Malling Agger, Woman in the Cave (Mağaradaki Kadın) rolüyle Ghita Nørby, Lieutenant (Teğmen) Pittaluga rolüyle Adrián Fondari, Angel Milkibar rolüyle Esteban Bigliardi, Corto rolüyle Diego Roman, Mariano Arce, Misael Saavedra, Gabriel Márquez ve Brian Patterson'un yer aldığı 2014 Arjantin-Danimarka-Fransa-Meksika-ABD-Almanya-Brezilya-Hollanda ortak yapımı dram, western filmidir.

jauja-the land of plenty
Jauja-The Land of Plenty
jauja
Jauja
hayal ulkesi
Hayal Ülkesi
jauja
Jauja

jauja
Jauja

Kadim olanlar demiş ki, kim ki dünya cenneti ''Jauja''yı bulmaya çalışır, yolda kaybolur... 1882'de, yerli halka karşı soykırım harekatı sırasında Patagonya'da bir ileri karakoldayız. Danimarkalı yüzbaşı Gunnar Dinesen'in 15 yaşındaki kızı Ingeborg genç bir askere tutulup evden kaçınca, yüzbaşı genç çifti bulmak için tekinsiz düşman bölgesine girmeyi göze almaya karar verir. Lisandro Alonso'nun senaryosunu yazdığı ve profesyonel oyuncularla çalıştığı ilk filmi olan Hayal Ülkesi, bizi zamanın ötesinde, geçmişin kaybolup geleceğin anlamsızlaştığı bir yere götüren yüzbaşının yalnız arayışının hikayesi. Ünlü oyuncu Viggo Mortensen'in göz dolduran performansıyla emperyalizme dair bilmeceli bir tefekkür.

İstanbul Film Festivali kapsamında ''Issız Topraklar'' bölümünde yer alan Jauja / Land of Plenty (Hayal Ülkesi); yerli halka karşı bir savaşın verildiği 1882 Patagonya'sında Danimarkalı yüzbaşı Gunnar Dinesen'i takip ediyor. Genç bir askerle birlikte ortadan kaybolan küçük yaştaki kızını arayan babanın yaptığı yolculuk, olayların giderek sürreal bir hal aldığı bir yolculuğa dönüşür. Bir baba ve kızın yol macerası hiç bu kadar kötü, saçma tasvir edilemezdi.

jauja
Jauja

Arjantin tarihinin kirli bir dönemi: Conquista del Desierto


Filmin ismi hayalle gerçeklik arasındaki mitolojik ülke Jauja'ya atıfta bulunuyor.

Tarih kitaplarında ''Campaña al Desierto (Çöl Fethi)'', olarak geçen şey aslında 1878 ve 1885 yılları arasında Arjantin'e geniş verimli topraklar katmayı, Pampa ve Patagonya'da Arjantin ve Batı egemenliğini güvence altına almayı hedefleyen Fransız, İngiliz ve Danimarkalılar tarafından desteklenen askeri harekata verilen isimdi. Bu sırada yerli halkın büyük bölümü katledilmişti. Ama Alonso filmde Arjantin tarihinin sömürge geçmişini anlatma derdinde değil. O, Jauja denen yaratılmış bir mekan üzerinden tarih, coğrafya ve insanlara bakıyor.

Çocukluğunda birkaç yılını Arjantin'de geçirmiş olan, dolayısıyla bölgeye yabancı olmayan Viggo Mortensen aynı zamanda bu filmle ilk kez Danimarkalı babasının dilini de bir filmde kullanma şansını yakalamış.

Yönetmenin bütün filmleri gibi Jauja da zaman algısı üzerine bir film. Bu topraklarda insanların, varlıkların, bedenlerin nasıl kaybolup gittiklerini anlatan bir film, figürleri heykelsi bir havada sergiliyor.

Gelelim Lisandro Alonso sinemasının en belirgin özelliği olan tek başına yaşayan, yalnız seyahat eden, pek konuşmayan erkek karakterlerin sırrına. Alonso'nun cevabı basit: ''Aynı anda birçok kişi üzerine değil sadece tek bir kişi üzerine daha kolay konsantre olabiliyorum. Bunun dışında iki ya da üç temel karakter olduğunda bunları birbirleriyle konuşturmanız gerekiyor. Ve ben kelimelerden fazla hoşlanmıyorum. İnsanların söylediklerine pek inanmıyorum. Ama gördüklerime inanıyorum. Filmi resimlerle anlatabilmenin muhteşem olduğunu düşünüyorum. Karakterlerimin az konuşmasının nedeni yalnız olmaları, yoksa kaçık değiller.''

Kaynak: Artful Living

Acının üstünden nasıl gelirsiniz? Hayatınızı nasıl sürdürebilirsiniz?


jauja-viilbjork malling agger-viggo mortensen
Jauja Viilbjork Malling Agger-Viggo Mortensen

Vahşet eylemlerinin her yerde bol miktarda bulunduğu ve katlanarak arttığı bu alandaki tek kadın olan Ingeborg (Viilbjørk Malling Agger) erkekler arasında bir heyecan yaratır. Inge aşık olduğu genç asker Corto (Diego Roman) ile bir gece vakti kaçar. Harita için saha ölçümü yapan babası Danimarkalı Yüzbaşı Gunnar Dinesen (Viggo Mortensen) durumu fark ettiğinde genç çifti bulmak için düşman topraklarına girmeye karar verir...

jauja-viilbjork malling agger-viggo mortensen
Jauja Viilbjork Malling Agger-Viggo Mortensen

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

''Çöl sınırında herkes yalnızdır. İlişkiler ve konfor güçten düşürür. Senin de çok iyi bildiğin gibi bir yer edinmek, ülke ya da aile kurmak hayatın tuhaf bir yoludur ama insan bir fikri benimseyip onunla devam etmek zorundadır.''
Lieutenant Pittaluga ( Adrián Fondari )

jauja adrian fondari
Jauja Adrian Fondari

Captain Gunnar Dinesen: Zavallı kızım benm. Zaten buraya ait değiliz. Çok yakında Danimarka'ya eve döneceğiz.
Ingeborg: Çölü seviyorum. Verdiği his hoşuma gidiyor.

jauja-viilbjork malling agger-viggo mortensen
Jauja Viilbjork Malling Agger-Viggo Mortensen

jauja-viilbjork malling agger-viggo mortensen
Jauja Viilbjork Malling Agger-Viggo Mortensen

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

jauja-diego roman-viilbjork malling agger
Jauja Diego Roman-Viilbjork Malling Agger

''Çöl her şeyi yalayıp yutar. İnsanların yaydıkları söylenti bu en azından.''
Angel Milkibar ( Esteban Bigliardi )

jauja
Jauja

jauja viilbjork malling agger
Jauja Viilbjork Malling Agger

jauja-viggo mortensen-adrian fondari
Jauja Viggo Mortensen-Adrian Fondari

jauja-viilbjork malling agger-diego roman
Jauja Viilbjork Malling Agger-Diego Roman

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

jauja
Jauja

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

jauja-viggo mortensen-diego roman
Jauja Viggo Mortensen-Diego Roman

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

''Ne saçma bir ülke!''
Captain Gunnar Dinesen ( Viggo Mortensen )

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

Woman in the Cave: Çocuğunu bırakıp giden annelere pek sık rastlanmaz. Şimdi de kızın mı gitti?
Captain Gunnar Dinesen: Evet, görünüşe göre o da gitti.
Woman in the Cave: Nereden kaçtı?
Captain Gunnar Dinesen: Hiçbir yerden. Anlayacağın üzere ne benim ne de onun bir evi var. Oradan oraya gezer dururuz.
Woman in the Cave: Gidebileceği bir ailesi yok mu?
Captain Gunnar Dinesen: Hayır, benden başka kimsesi yok.
Woman in the Cave: Uzun sürse bile bütün aileler zamanla yok olur. Yeryüzünden silinip giderler. Çöl onları yutar. Bence böylesi daha iyi.

jauja ghita norby
Jauja Ghita Norby

''Bir insan bütün insanlar demek değildir.''

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

''Hayatın işleyip yol almasını sağlayan nedir?''

jauja viggo mortensen
Jauja Viggo Mortensen

Kızını kaybetmiş bir baba ve bu olayın üstesinden gelmeye çalışırken fiziksel ve psikolojik bir arayış içerisine giren ve giderek gerçeklikle bağını kaybeden Yüzbaşı karakterini canlandıran Mortensen her zamanki gibi yine döktürüyor. Jauja filmi kızına yabancılaşmış bir anne, varla yok arasında ama sevecen bir baba ve küçük kızın cinselliği yeni keşfinden oluşan bir hayalden ibaret. Filmin açılış sahnesinde bir adamın sahil kenarında bir havuzda kendini tatmin ettiği sahne ise tam bir rezillik!

Viggo Mortensen'in başrolünde oynadığı aynı zamanda müziklerini ve ortak yapımcılığını üstlendiği film için dergilerde, gazetelerde, çeşitli blog/internet sitelerinde yer alan övgülere, yıldızlara ne bileyim tavsiyelere ya da bilmem nerede aldığı ödüllere falan aldanmayın ''Jauja'' kesinlikle bunları hak etmiyor. Alonso, ''Filmlerimi olabildiğince çok insanın izlemesini istiyorum. Film yapmak bende tekrar merak uyandırıyor. Kitabımın son sayfasını bitirmişim ve yeni bir kitap yazacakmışım gibi hissediyorum. Heyecanlıyım çünkü yenisinin nasıl bir şey olacağı hakkında hiçbir fikrim yok.'' diyor lakin biz de ona bir şeyler söyleyelim değil mi?

Ey Lisandro Alonso! Festivalde 2004 yapımı Los Muertos (Ölüler) filmini izlemiş, beğenmiştim ve son derece özgün bir görsel dil ile kendine güvenen cesur bir film yaptığını yazmıştım gel gelelim son filminde kalitesizlik ve sıradanlığı özgünlük diye yutturmayı, sinemada görsel dili, kendine güven olayını fazlasıyla abartmayı vazife edinmişsin arkadaş. Kilo kilo ciğer yiyip, yönetmen koltuğuna oturmanın gereği yok. İnsanların söylediklerine inanmıyor olman bizim de senin filmlerine olumsuz eleştiriler yapamayacağımız anlamına gelmez. Film yapmak sen de tekrar merak uyandırıyor da bu son filminden sonraki hiçbir filmin ben de bir bok uyandıramayacak onu nasıl yapcas aga :) ayrıca, yeni filmin için heyecanlandığını çünkü yenisinin nasıl bir şey olacağı hakkında hiçbir fikrinin olmadığını söylüyorsun bence senin ne yaptığın hakkında da hiçbir fikrin yok. Kaldı ki birçok yere verdiğin röportajlarda bunu kendin de itiraf etmişsin. Son zamanlarda sayenizde ortalık eline kamerayı alan otu böceği çekip, film çektim diye o festival senin bu festival benim koşturan insanlarla doldu taştı. Filmi resimlerle anlatabilmek güzel hoş da sen bildiğin resim yapıyorsun adamım. Eee sen bu kafayla gidince kendi ülkende de ortalama 3.500 seyircinin üzerine de çıkamazsın, eleştirmenler de senin filmlerin hakkında yazacak kadar bile ilgilenmezler ve sen kendi evinde popüler olmak için çaba sarf etmezsen filmlerini olabildiğince çok insanın izlemesini de bekleyemezsin üstadım ;)

Jauja / Land of Plenty (Hayal Ülkesi) Official Trailer


jauja
Jauja

jauja
Jauja

jauja
Jauja